• Hitta hit
  • Områdeskarta
  • Nyhetsbrev
  • På Facebook
ende
  • Om Platsen
  • SE & GÖRA
  • ÄTA
  • BUTIKER
  • BO
  • Mitt Ytterjärna
  • Kalendarium

Kurs 2 dagar i Ekologisk Biodling

När: 8/3 2020 samt 26/4 2020

Var: Skillebyholm

Här är kursen för dig som funderar på att skaffa egna bin och vill att de ska tas om hand så naturligt som möjligt. Kursen ges som ett samarbete mellan Folkuniversitetet Södertälje & Skillebyholm.
Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du på bästa vis tar hand om bin som privat biodlare. Målet med kursen är att kursdeltagaren vid genomförd kurs teoretiskt ska känna till:

  • binas årsrytm, samt arbetsmetoder och tidpunkter då man bör vara vid samhället.
  • arbetssätt, utrustning och samhällets uppbyggnad.
  • bästa nektar- och pollenväxter samt deras blomningstid.
  • arbetsmetoder för att ta honungen från samhället och slungning.
  • hur man tar hand om honungen och har kännedom om andra biprodukter.
  • etik och skyldigheter som gäller vid biodling i Sverige.

Kursinnehåll
Kursen går igenom själva bisamhället, vilka olika bin som finns och vilken utrustning du behöver för att starta upp. Du får också veta vad som gäller för biodling i Sverige, etik och skyldigheter. Biskötsel över året gås igenom och du får information om bisjukdomar, nektarflöde och pollinering. Till slut tar vi även upp honung, hur den ”skördas”, slungas och behandlas, samt information om andra biprodukter.” Vid avslutad kurs har du teoretisk kunskap för att starta upp en egen kupa.

  • Biskötsel i Sverige – vad behövs för att börja
  • Bisamhället
  • Binas biologi, biraser
  • Bikupor och utrustning
  • Biskötsel genom året vår, sommar, höst
  • Bisjukdomar
  • Nektarflöde och pollinering
  • Honung och andra produkter
  • Honung – slungning och behandling – skötsel av biredskap

Besök vid kursledarens bikupor och vid gynnsamt väder även öppning/visning av kuporna.
Kursupplägg
Kursen hålls under två tillfällen á fem timmar, totalt 10 studietimmar den 8 mars samt 26 april . Kursen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet Södertälje och Skillebyholm.
Om kursledaren: 
Niklas Nyström driver sedan flera år tillbaka Lugnets Bigårdar som är ett litet biodlingsföretag som ligger i Mölnbo, Sörmland. Honungen från Lugnets Bigårdar är lokalbestämd, dvs att honungen kommer från kupor som finns på den ort som det står på etiketten. Produktionen är ekologisk och ansluten till KRAV.
Kursen bokas via Folkuniversitetet


Kontakt


  • Bilder

Ytterjärna Guiden
på Facebook

Ytterjarna.se är ett initiativ av Föreningen Ytterjärna Nätverk